Pazartesi

YÜZME

YÜZME=Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir.

OLİMPİK YÜZME HAVUZU: Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) standartlarına uygun yüzme havuzu.Dünyanın ilk kapalı yüzme havuzu İngiltere'de 1862 yılında inşa edilmiştir. Yarışlar sırasında, 10 kulvara sahip bu havuzların kenarlardaki iki kulvarı kullanılmaz. Olimpik havuzlar kısa kulvar ve uzun kulvar olmak üzere ikiye ayrılırlar. 
Boy: 50 metre
En: 25 metre
Derinlik: 2 metre
Kulvar sayısı: 10
Kulvar genişliği: 2,5 metre
Su sıcaklığı: 25 °C - 27 °C
Yarı Olimpik Yüzme Havuzu
Boy= 25 Derinlik= 2 metre Sıcaklık=27•C Kulvar Sayısı= 5

YÜZME STİLLERİ=Serbest stil,kurbağalama,kelebekleme,sırtüstü,karışık yüzme stilleri.
Serbest:Yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, hızın büyük kısmı kulaçlardan kazanılır.
1. Kol çekişi 2. Çekiş şekilleri 3. Ayak vuruşu 4. Kollar
kol çekişi:
Su altındaki kol çekişi, 3 süpürme hareketinden oluşur. Bunlar aşağı, içeri ve yukarı süpürme hareketleridir. Bu bölümde bahsedilecek olan kol çekişinin diğer iriş, uzanma, sudan çıkış ve kol devrinin önde tamamlanması şeklindedir. geriye kadar uzanma ve içeri sokarken ileri doğru uzanma yapılmalıdır.
suya giriş ve uzanma:
Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir delik açmışçasına aynı noktadan suya girmelidir. Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.
Yüzücü, kolu suya girer girmez suya herhangi bir kuvvet uygulamaya çalışmamalı, o sırada itiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine başlamamalıdır. Bu sebeple kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam etmeli harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir şekil alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin vermiş olur. Aşağı süpürme tam bu noktada başlar.
Kurbağalama: Yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.Yükselme,Küçülme,Uzanma.                                                                                                                     Ayaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmesidir. Bu stilde dönüşler çift el olmak zorundadır. Almanya'da okullarda öğretilen temel yüzme şeklidir.
Kelebekleme:Uygulanması en zor olan yüzme stili kelebek yüzme stilidir. Diğer stillerde yeterince iyi olduktan sonra kelebek stil yüzmeye geçilmelidir. Kolların, bacakların ve kalça hareketlerinin tam anlamıyla bir uyum içerisinde hareket etmeleri gerekir. Özellikle yüzmeye yeni başlayanlar ve yaşlı insanlara bu stil önerilmez. Bir antrenör eşliğinde öğrenilmesi gereken bir stildir. Doğru bir şekilde öğrenilmediği taktirde istenmeyen sakatlıklara neden olabilir.
Sırtüstü: İlk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi.Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini rahat bırakması gerekir.
Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.
Sırt üstü yüzerken belin dik bir şekilde tutulması , ayak çırpmayı da kolaylaştırır.Parmak uçları gergin bir şekilde ayak çırpmak doğrudur.Kolları geriye doğru atarken avuç içleri dışa dönük olması kolaylık sağlar.Baş geriye atılabileceği gibi , çoğu iyi sırt üstü yüzücünün çenesi vücuduna yani aşağı doğru yüzdüğü görülmüştür.
Karışık: Karışık yüzme; ferdi karışık ve karışık bayrak olarak 2 çeşittir. Ferdi karışıkta yüzücüler 4 stili sırasıyla kelebek, sırtüstü, kurbağalama ve serbest stil olarak yüzerler. Karışık bayrak yarışlarında ise yüzcüler 4 stili sırasıyla sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest stil olarak yüzerler. Her bölüm o stilin kurallarına uygun olarak bitirilir. Bayrak takımları 4 yüzücüden oluşur. Bayrak yarışlarında, bir önceki takım arkadaşının eli duvara (touch ped) değdikten sonra diğer yüzücü çıkış yapar. Aksi halde takım diskalifiye edilir. Bayrak takımında yüzecek yüzücülerin isimleri ve sıraları yarış başlamadan önce belirlenir. Sekreterliğe verilen yüzme listesindeki sırayla yüzülmemesi diskalifiye sebebidir.
TÜRK YÜZÜCÜLER:
Ayhan Karataş
Aytekin Mindan
Derya Büyükuncu
Devrim Cenk Ulusoy
Ediz Yıldırımer
Engin Ünal
Erdem Sezer
Halim Şenyürekli
Kaan Berberoğlu
Kürşad Tüzmen
Leyla Asım Turgut
Nesrin Olgun
Merve Terzioğlu
Uğur Taner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder